Кожни и Венерически Болести

Кожни и Венерически Болести

"Специалист по дерматология и венерология" - този термин се отнася до специалисти за кожни и венерически заболявания. Въпреки че това са две различни медицински области, те са групирани заедно: Венерологията не се счита за независима област на медицината.

Дерматологията се фокусира върху заболявания на кожата и лигавиците. Те включват така наречените придатъци - т.е. коса, нокти и жлези. Съответните специалисти се занимават с доброкачествени и злокачествени тумори като брадавици и бенки, рак на кожата и злокачествен меланом. Спектърът на дерматолозите включва също алергични кожни реакции, псориазис, копривна треска и херпес зостер. Естетичната дерматология е друга област на експертиза, която се занимава с фейслифтове или инжекции с бръчки - за разлика от кожните трансплантации след изгаряния. Тук дерматолозите определено влизат в контакт с областта на пластичната хирургия.

С областта на венерологиятаспециалистът разширява гамата си от услуги, за да включи диагнозата и терапията на венерически заболявания - т.е. полово предавани инфекциозни заболявания. Те могат да бъдат причинени от бактерии, вируси, паразити или гъбички, но почти винаги чрез кожата, поради което венерологията също се счита за част от дерматологията. Най-честите заболявания тук са сифилис, гонорея и срамната въшка. ХИВ инфекциите се лекуват и от дерматолози и венеролози.

RESPIRATORY TRACT DISORDERS

Кожни и Венерически Болести / Хематология / Хирургия

DISORDERS OF THE IMMUNE SYSTEM

Кожни и Венерически Болести / Урология

HEART DISORDERS

Кожни и Венерически Болести