Медицински център Хаят

Рак на гърдата

Рак на гърдата може да възникне, когато растежът на клетките в гърдите стане ненормален, причинявайки разделянето на клетките и предотвратявайки развитието на нови, здрави клетки. Около 1 на 8 жени ще се сблъскат с някаква форма на рак на гърдата през живота си, което го прави най-често срещаният тип рак при жените по света. Мъжете също могат да развият рак на гърдата, въпреки че това е рядко. По-голямата част от раковите заболявания на гърдата се откриват при жени на възраст над 50 години, въпреки че е възможно във всички възрасти. Жените с фамилна анамнеза за рак на гърдата са по-склонни да се сблъскат с него, докато други фактори като лоша диета и излагане на радиация също могат да увеличат шансовете.

Най-честите симптоми на рак на гърдата включват промени във външния вид, забележими бучки или израстъци, необичайно отделяне от зърната и бучки в подмишницата. Ако се открие някой от тези ранни симптоми, а скрининг за рак на гърдата трябва да се търси възможно най-скоро. Това включва a мамография, ултразвук, биопсия и физически преглед. Това ще определи дали ракът е наличен, на кой етап е и кой допълнителен курс е необходим. Ако ракът на гърдата бъде открит, първата стъпка е да се провери дали той се е разпространил в други части на тялото, или от медицинска гледна точка, метастатичен. Това се прави, за да се създаде подходящ план за лечение. Предлагат се много различни лечения за рак на гърдата, в зависимост от тежестта и вида на наличния рак. Хирургията е един от вариантите, с мастектомия, използвана за отстраняване на цялата гърда, и лампектомия, способна да запази част от гърдата. Често са необходими лечения, насочени към раковите клетки и насочени към намаляването им – лъчетерапия и химиотерапия например, както и целенасочена лекарствена терапия и хормонална терапия.

Относно лечението на рака на гърдата

  • Лечение на рак на гърдата варира в зависимост от стадия на рака и дали ракът се е разпространил или не. Ракът се появява, когато има аномалия в растежа на клетките, което кара клетките да се делят и да растат бързо, когато клетката трябва да умре, за да направи място за нови клетки. Ракът на гърдата е най-често срещаният вид рак сред жените и най-често се среща при жени на възраст над 50 години, но може да се появи и при по-млади пациенти. Въпреки че е рядко, мъжете също могат да получат рак на гърдата. Факторите, които могат да увеличат шансовете за рак на гърдата, включват фамилна анамнеза за рак на гърдата, наследени мутирали гени, възраст, излагане на радиация и затлъстяване. Симптомите на рак на гърдата включват бучка в гърдата, промени в кожата на гърдата, отделяне от зърната, промяна във външния вид на зърното и бучка в подмишницата.
  • Рак на гърдата могат да бъдат открити чрез редовен скрининг, който включва физически преглед, мамография, ултразвук на гърдата и биопсия на тъканите на гърдата. След като ракът на гърдата бъде диагностициран, лекарят ще определи стадия на рака и дали е метастатичен или не (ако се е разпространил отвъд гърдите). Това ще помогне на лекаря да изготви план за лечение, в много случаи лечението може да се комбинира. Леченията включват операция на рак на гърдата, което обикновено е a Lumpectomy or мастектомия , лъчетерапия, химиотерапия, хормонална терапия и целенасочена медикаментозна терапия.

Количеството време, което отнема лечението, варира в зависимост от вида на лечението, което се извършва. Изисквания за време Средна продължителност на престоя в чужбина Времето, прекарано в чужбина, ще зависи от лечението. Ако химиотерапията или лъчетерапията са методите на лечение, тогава вероятно ще са необходими множество сесии, което може да означава по-дълъг престой, отколкото при операция. Жените трябва да се подлагат на редовен скрининг за рак на гърдата, тъй като ракът на гърдата е най-често срещаният тип женски рак. Изисквания за време Средна продължителност на престоя в чужбина Времето, прекарано в чужбина, ще зависи от лечението.

Ако химиотерапията или лъчетерапията са методите на лечение, тогава вероятно ще са необходими множество сесии, което може да означава по-дълъг престой, отколкото при операция. Изисквания за време Средна продължителност на престоя в чужбина Времето, прекарано в чужбина, ще зависи от лечението. Ако химиотерапията или лъчетерапията са методите за лечение, тогава е вероятно да са необходими множество сесии, което може да означава по-дълъг престой, отколкото при операция. Жените трябва да се подлагат на редовен скрининг за рак на гърдата, тъй като ракът на гърдата е най-често срещаният тип женски рак.,

Преди процедура / лечение

Пациентите трябва да изготвят списък на всички въпроси или притеснения, които могат да имат, за да обсъдят с лекаря в консултацията преди започване на лечението. Лекарят ще обсъди възможностите за лечение и ще даде съвет за най-добрия курс на лечение. В много случаи лечението може да се комбинира.

Ако се подлагат на операция, пациентите обикновено се съветват да се въздържат от ядене и пиене в часовете, предшестващи операцията, за да се подготвят за общата упойка.,

Как се изпълнява?

Лумпектомия е известен също като операция за запазване на гърдата и обикновено се извършва при пациенти, които нямат напреднал стадий на рак. Хирургът ще направи разрез на гърдата, където се намира туморът, и ще премахне тумора от гърдата, както и част от тъканта на гърдата. След като се отстрани, мястото на разреза се затваря с конци. Мастектомията може да включва премахване на пълната гърда, включително кожата, чрез създаване на разрез около гърдата.

Въпреки това, ако е възможно, може да се направи щадяща кожата операция, при която зърното се отстранява, но се запазва друга кожа, а в някои случаи е възможно да се запази зърното. В зависимост от пациента, операцията за реконструкция на гърдата може да се извърши директно след мастектомия, но някои пациенти могат да изберат да изчакат и да направят реконструкция на гърдата като отделна операция, докато други може да не решат да направят операция за реконструкция.

Химиотерапията се извършва чрез прилагане на изкопи интравенозно (IV), интраартериално (IA) или чрез интраперитонеални (IP) инжекции за унищожаване на раковите клетки. Лечението се извършва в продължение на поредица от седмици. Лъчетерапията се извършва чрез насочване на лъчевите лъчи към целевата област и подобно на химиотерапията, лечението обикновено изисква множество сесии, които се извършват в продължение на поредица от седмици. Целевата лекарствена терапия се извършва чрез прилагане на редица лекарства на пациентите, които ще бъдат насочени към определени компоненти на раковите клетки.

Лечението обикновено се извършва в комбинация с химиотерапия. Леченията се използват най-често в комбинация помежду си, особено ако ракът е напреднал и се извършва операция. Химиотерапията често може да се използва преди операцията за свиване на тумора или след операцията за унищожаване на рак, който не може да бъде отстранен по време на операцията. Анестезия Обща анестезия (ако се извършва операция). Методът на лечение варира и лечението често се използва в комбинация помежду си.,

Възстановяване

Грижи след процедурата Повечето пациенти се нуждаят от сериозен период на възстановяване след мастектомия и трябва да планират да прекарат няколко седмици за възстановяване. Повечето пациенти ще трябва да вземат около 2 до 4 седмици почивка.

Възможен дискомфорт Известен дискомфорт е неизбежен след мастектомия и пациентите ще получат набор от упражнения, за да поддържат ръката и раменете си гъвкави и да подпомогнат възстановяването. Пациентите трябва да очакват умора, болка и дискомфорт поне първата седмица след процедурата.,

https://bg.wikipedia.org/wiki/Рак_на_гърдата

За повече информация, ние, Медицински център ХАЯТ сме на ваше разположение.
Обадете ни се на телефоните на „Медицински център ХАЯТ“:  0879-984-800.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+