сколиоза

Сколиоза

Сколиозата причинява изкривяване на гръбначния стълб на една страна. Изкривяването може да бъде във всяка част на гръбначния стълб, но най -често засегнатите области са горната част на гръбнака и долната част на гърба.

Сколиозата е най -често срещана в по -късните етапи на детството или ранните тийнейджърски години, когато човекът все още расте бързо. По -често се среща при жените, отколкото при мъжете.

Сколиозата не винаги е забележима, но някои хора с това състояние могат да се наклонят на една страна или да имат неравномерни рамене или ханш поради извивката на гръбначния стълб.

В повечето случаи лицето не се нуждае от лечение, тъй като кривата често не напредва значително. Въпреки това, в зависимост от степента на изкривяване и възрастта на детето, лекарите могат да препоръчат комбинация от гръб и физическа терапия .

Много малък брой хора със сколиоза може да се нуждаят от операция. Възможните усложнения на сколиозата включват хронична болка, затруднено дишане и намален капацитет за упражнения.

В тази статия предоставяме преглед на сколиозата, включително нейните причини, симптоми и лечение.

Какво е сколиоза?

Човек със сколиоза ще има странично C- или S-образна криваНадежден източникв гръбнака им. За да може лекарят да диагностицира сколиоза, ъгълът на Коб – мярка за кривината – трябва да бъде най -малко10 градусаНадежден източник.

Сколиозата може да се появи на всяка възраст, но това често Надежден източник представя на възраст между 10 и 12 години или по време на тийнейджърите на човек. Докато сколиозата е рядка при кърмачета, инфантилната сколиоза може да засегне хора преди 3 -годишна възраст.

В повечето случаи няма известна причина за сколиоза. Лекарите наричат ​​това идиопатична сколиоза. В други случаи сколиозата може да има връзка с церебрална парализа , мускулна дистрофия или спина бифида . Като алтернатива това може да е вродена аномалия.

Лекарите ще класифицират гръбначните криви като структурни или неструктурни Надежден източник. Структурната крива е постоянна и може да се дължи на медицинско състояние или нараняване. Неструктурната крива е временна, което означава, че гръбначният стълб е структурно нормален. И в двата случая лекарят ще се опита да намери и коригира или лекува причината.

Лечение

В повечето случаи детската и юношеската сколиоза е лека и не се нуждае от лечение. С крива от 10 до 25 градуса, лекарят ще обикновено Надежден източник направете прегледи с лицето на интервали от 3, 6 или 12 месеца, за да проверите дали състоянието се променя.

За крива от 25 до 40 градуса, лекарят може да препоръча скоби. Ако кривата е по -голяма от тази и скелетът все още е незрял, лекарят може да препоръча операция.

Лекарят ще вземе предвид следните фактори, когато взема решение за възможностите за лечение:

 • Пол: Жените са по -склонни от мъжете да имат сколиоза, която постепенно се влошава.
 • Тежест на кривата: Видът и тежестта на кривата могат да повлияят на нейното развитие. S-образни извивки са типични при тези с идиопатична сколиоза, докато С-образни извивки са по-чести сред тези с невромускулна сколиоза.
 • Положение на кривата: Извивката в централната част на гръбначния стълб е по -вероятно да се влоши от кривата в долната или горната част.
 • Костна зрялост: Рискът от влошаване е по -малък, ако костите на човека са спрели да растат. Скобите са по -ефективни, докато костите все още растат.

Стягане

Ако човек има умерена сколиоза и костите все още растат, лекарят може да препоръча скоба. Скобата ще предотврати по -нататъшното изкривяване, но няма да излекува или обърне сколиозата.

Обикновено човек ще трябва да носи скобата през цялото време, дори през нощта. Ефективността му има тенденция да корелира с броя часове на ден, през които лицето носи скобата.

Скобата обикновено не ограничава това, което човек може да направи. Ако желаят да участват във физическа активност, могат да свалят скобата.

Когато костите престанат да растат, скоба вече не е необходима.

Има два вида скоби:

 • Тораколумбосакрална ортеза (TLSO) – TLSO е пластмасов, а дизайнът му означава, че прилепва добре по извивките на тялото. Обикновено не се вижда под дрехите.
 • Скоба в Милуоки – Този тип е пълна скоба за торс, която има пръстен за врата с опори за брадичката и задната част на главата. Лекарите запазват използването на скобата Милуоки, когато TLSO или не е подходящ, или е неефективен.

 

Хиропрактично лечение

Някои хора посещават мануален терапевт, за да облекчат болката и дискомфорта при сколиоза.

Хиропрактиците манипулират гръбначния стълб и предлагат алтернативни лечения. Те твърдят, че пренареждането на гръбначния стълб ще насърчи лечението и благосъстоянието.

Хиропрактичното лечение може да подобри качеството на живот на човек със сколиоза. Това обаче не е лек, тъй като не разрешава кривината на гръбначния стълб. Изследванията не са доказали, че манипулациите с хиропрактика имат полза за сколиозата.

Хората, които желаят да посетят хиропрактик, трябва да се погрижат да изберат специалист по сколиоза. Получаването на хиропрактика от неспециалист може да влоши симптомите.

Симптоми

Сколиозата обикновено се проявява от ранна детска или юношеска възраст. Симптомите се различават в зависимост от възрастта на човека.

Симптоми при подрастващите

Най -честата форма на сколиоза се появява в юношеска възраст и е известна като юношеска идиопатична сколиоза. Може да засегне хората между тях10 и 18 годиниНадежден източник на възраст.

Симптомите могат да включват следното:

 • главата може да изглежда малко извън центъра
 • ребрата от всяка страна може да са с малко различна височина
 • едното бедро може да е по -изпъкнало от другото
 • дрехите може да не висят равномерно
 • едното рамо или лопатката може да е по -високо от другото
 • лицето може да се наведе на една страна
 • краката могат да бъдат с различна дължина

Някои видове сколиоза могат да причинят болки в гърба, но обикновено не са много болезнени. Този симптом е по -често при възрастни хора.

Симптоми при кърмачета

При кърмачета симптомите могат да включват:

 • издутина от едната страна на гърдите
 • последователно лежи с извито настрани тяло
 • в тежки случаи проблеми със сърцето и белите дробове, водещи до задух и болка в гърдите

Ако бебето не получи лечение за сколиоза, то ще бъде изложено на по -голям риск от проблеми по -късно в живота, като нарушена сърдечна и белодробна функция.

Причини

По -долу са някои от възможните причини за сколиоза:

 • Невромускулни състояния: Тези състояния засягат нервите и мускулите. Те включват церебрална парализа, полиомиелит и мускулна дистрофия.
 • Вродена сколиоза: Вродена означава, че състоянието е налице при раждането. Сколиозата е рядка при раждането, но може да възникне, ако костите в гръбначния стълб се развиват необичайно, когато плодът расте.
 • Специфични гени: Изследователите смятат, че поне един ген играе роля в развитието на сколиоза.
 • Дължина на крака: Ако единият крак е по -дълъг от другия, индивид може да развие сколиоза.
 • Синдромна сколиоза: Сколиозата може да се развие като част от медицинско състояние, включително неврофиброматоза или синдром на Марфан .
 • Остеопороза: Остеопорозата може да причини вторична сколиоза поради костна дегенерация.
 • Други причини: Лоша стойка, носене на раници или раници, нарушения на съединителната тъкан и някои наранявания могат да причинят изкривяване на гръбначния стълб.

Сколиозата се отнася до анормално извит гръбначен стълб. Той има тенденция да възниква в детството или юношеството, а причината обикновено е неизвестна. Често могат да помогнат лечения, като опъване на гърба и хирургия. https://en.wikipedia.org/wiki/Scoliosis

Човек трябва да говори с лекар, ако подозира сколиоза, тъй като ранното лечение може да помогне за предотвратяване на бъдещи усложнения.

За повече информация, ние, Медицински център ХАЯТ сме на ваше разположение.
Обадете ни се на телефоните на „Медицински център ХАЯТ“:  0879-984-800.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+