Може ли здравословният начин на живот да намали рисковете от рак?

Може ли здравословният начин на живот да намали рисковете от рак?

Е, ще получите отговор на него в края на тази статия, нека започнем.

Всички знаем за рака, неговите причини. симптоми, лечение, странични ефекти и всичко останало.

Може ли здравословният начин на живот да намали риска от рак?

Да, здравословният начин на живот може да смекчи рискове от рак. Има неща, които човек може да направи, което прави рака по -малко вероятно. Нека разгледаме:

 

Дали здравословното хранене намалява риска от рак?

Краткият отговор е „Да“, здравословното и балансирано хранене може да намали риска от рак.

 

Как здравословното хранене намалява риска от рак?

Това, което ядем и пием, влияе на здравето ни по много начини. За много хора диетата играе огромна роля в теглото им. Поддържането на здравословно тегло е много важно, тъй като затлъстяването е основната причина за 13 различни вида рак.

Спазването на здравословна диета помага на хората да поддържат здравословно тегло или да отслабнат, което автоматично може да намали риска от рак.

Изследването на ефекта от това, което ядем върху риска от рак, е почти невъзможно, тъй като повечето от нашите диети се състоят от много различни сортове храни и напитки.

Но има достатъчно доказателства, че като цяло здравословна диета може да намали риск от развитие рак на червата. Въпреки че има някои храни, които са пряко свързани с рака, цялостната ни диета е по -важна от тези индивиди.

Не спираме да чуваме, че някои храни предотвратяват рака или някои храни лекуват рака. Въпреки този мит за горския пожар, няма научни доказателства, които да го доказват. Но има няколко доказателства, че поддържането на здравословна диета може до известна степен да предотврати рака.

 

Какво е здравословна диета?

Често чуваме, че здравословната и балансирана диета е добра за нас, но какво означава това?
Препоръчваме диета с високо съдържание на:

  • Плодове и зеленчуци
  • пълнозърнести храни (като кафяв ориз или пълнозърнест хляб)
  • здравословни източници на протеини като прясно пиле, риба или бобови растения (като леща или боб)

И ниска диета при:

  • преработено и червено месо
  • висококалорични храни
  • сладки напитки
  • алкохол

 

Практикувайте златно правило на храненето.

Златното правило на храненето е да се консумират определени видове храни умерено, но това правило е несигурно. По -конкретно, малки количества червено месо може да не са вредни,

Въпреки това, Харвардското медицинско училище съобщи, че увеличените количества могат да увеличат риска от рак на дебелото черво и простата рак. Хората също трябва да ограничат или да избягват храни с настърган, дълбоко пържени храни и храни с високо съдържание на захар, което може да доведе до затлъстяване, което в крайна сметка води до рак.

 

Избягване на алкохол и тютюн за продължаващ живота.

Почти очевидно е, че пушенето на цигари е отговорно за почти 90 процента от рак на белия дроб смъртни случаи. Някои други източници на тютюн, като лули, пури и тютюн за дъвчене, също повишават риска от рак на човек.
Пушенето дори увеличава шансовете за „рак на устата и гърлото, рак на хранопровода, рак на стомаха, рак на дебелото черво, ректум, черен дроб рак, рак на панкреаса, гласова кутия, трахея, бронхи, рак на бъбрецитеи бъбречно легенче, пикочен мехур и рак на маточната шийка”. Отказът от всякакъв вид тютюневи изделия бързо ще намали риска от рак.

По същия начин алкохолът също трябва да се консумира умерено. Лекарите и медицинските изследователи предлагат не повече от една алкохолна напитка на ден за жени или две на ден за мъже. Умерената до тежка консумация на алкохол е свързана с рак на главата и шията, рак на хранопровода, рак на черния дроб, рак на гърдата, и колоректален рак.

 

Редовни и полезни физически упражнения.

Активността е добра за всички и ни помага да имаме здравословно тегло. Когато казвам, имайте редовни физически упражнения, нямах предвид, че трябва да посетите фитнес зала и да започнете да вдигате тежки тежести.

Прости неща като ходене по пътя, изкачване на стълби вместо асансьора, колоездене, за да отидете на места, ако е възможно, няколко минути сесия по йога и дори носене на натежали чанти за пазаруване ще са подходящи.

Основната цел на редовните физически упражнения е, ако движим тялото си, тогава изгаряме някои излишни калории, изпотяваме токсините и най -важното е, че по време на тренировка се развиват автоимунните клетки, като по този начин правят тялото ни по -малко податливо на заболявания, болести дори като рак .

 

Излезте безопасно.

Да, слънцето е добре, дава на растенията светлина за фотосинтеза и витамин d за нас. Слънчевите лъчи обаче могат да бъдат изключително вредни и да причинят рак.

Безопасността на слънце намалява риска от рак на кожата. Но винаги, когато слънцето е силно, е много важно да предпазим кожата си от вредните UV лъчи.

Трябва да прекараме известно време на сянка, да се покрием с дрехи като шапки или шалове и да използваме слънцезащитни продукти. Слънцезащитните продукти са много важни за кожата, както и намаляват вероятността да бъдат уязвими към рак.

Никога не излизайте без слънцезащитни продукти или слънцезащитни продукти, експертите казват, че трябва да нанасяме слънцезащитни продукти дори когато сме на закрито. Най -малко хората трябва да си сложат слънцезащитен крем 30 минути преди да излязат.

За повече информация, ние, Медицински център ХАЯТ сме на ваше разположение.
Обадете ни се на телефоните на „Медицински център ХАЯТ“:  0879-984-800.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+