Медицински център Хаят

Профилактика на гръбначните изкривявания?

Гръбначните деформитети заемат челна позиция при учениците в етапа на ранния пубертет (11-14 г.). Неправилната стойка се характеризира с функционални отклонения от нормалната без да са налични структурни отклонения на гръбначния стълб. Пълното вкостяване на гръбначните прешлени завършва след 20 годишна възраст, което обуславя лесното възникване на патологичните промени на гръбнака при неправилно позициониране на тялото или други фактори, като носенето на ученическите чанти само в едната ръка или едното рамо, отпускане на единия крак. Гръбначните изкривявания не са само „козметичен дефект“. Тяхната етиология и генеза имат неблагоприятен ефект върху функцията на вътрешните органи. Те биват кифоза (изкривяване на гръбначния стълб в предно-задна посока), сколиоза (деформация в странична посока) и лордоза (изкривяване в посока напред). Когато са в по-напреднала степен, те водят до деформитет на гръдния кош, което от своя страна довежда до скъсяване на гръдната и коремната кухини. Деформираният гръден кош предизвиква неправилна форма на сърцето, а от там и до различни функционални нарушенияя на сърдечно-съдовата система. Виталният капацитет на белите дробове (максималният обем въздух, който може да се издиша, след максимално вдишване), често също се нарушава, както и цялостната функция на дихателната система.
Профилактиката на гръбначните изкривявания, е съвкупност от мерки включващи:

  1.  Изграждане на правилен двигателен стереотип, правилно телодържане и правилна работна поза.
  2.  Подходящ спорт – плуване, баскетбол, волейбол.
  3.  Изправителна гимнастика – преглед от кинезитерапевт и изработване на индивидуална терапевтична програма, включваща профилактика, диагностика и лечение на различните деформитети.

С тези превенции може да се избегнат горе споменатите патологични състояния и да се подобри качеството на живот на подрастващите.

За повече информация, ние, Медицински център ХАЯТ сме на ваше разположение.
Обадете ни се на телефоните на „Медицински център ХАЯТ“:  0879-984-800.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+