присаждане на коса

Присаждане на коса

Косата е важен атрибут за визията на съвременния човек. Преждевременното оплешивяване на предимно мъжката половина от човечеството се явява психологически проблем за голяма част от тях. За радост, съвременната медицина предоставя възможността този проблем да бъде решен завинаги. Новата коса расте, подстригва се, боядисва се и изглежда като истинска, защото тя е точно такава – взета от самия човек.


Методът за трансплантация в Република Турция е най-съвременната FUE техника. При която се вземат присадки (луковици на косми) чрез специален апарат от донорската зона – над ушите и под тила на пациента. Обработват се по специален начин и се трансплантират в желаната зона.

При липса на достатъчно донорски материал в областта на главата могат да се използват космени фоликули от други части на тялото, като например гърдите и брадата. По този начин се постига по-голяма гъстота. Недостатъкът е, че тези косми имат различна структура и темп на растеж.

Всеки човек е подходящ за присаждане на коса, освен ако оплешивяването не е предизвикано от някакво заболяване.

Тогава пациентът бива насочен към дерматолог, за да разреши здравословния си проблем. Това се уточнява по време на консултацията. Донор могат да бъдат космени фоликули само от собственото тяло. Както при трансплантация на органи, така и при трансплантацията на коса не е възможно произволно да се вземат транспланти от един човек и да се поставят на друг, защото организмът на приемателя ще ги отхвърли.

Има специални правила, които специалистът спазва, така че новата коса да отговаря на формата на лицето и линията на естественото окосмяване. Важно е след процедурата косата да стои естествено за съответната възраст. Няма изискване за някаква специална подготовка преди процедурата. Трансплантацията на коса се извършва амбулаторно с лека седация (по желание) и инжектирана локална анестезия, която обикновено продължава около шест часа. На пациента се дават точни указания, които да спазва няколко дни преди присаждането на коса.

По-специални грижи и внимание се изискват само през първата седмица. На пациента се предоставя режим, който трябва да спазва. Част от ограниченията са да не посещава сауна, да избягва изпотяване в областта на главата, както и прекомерно физическо натоварване. От втората седмица може постепенно да възстанови нормалния си ритъм на живот.

Какви са признаците на косопад?

Признаците на косопад и състоянието на косопад варират при мъжете, жените и децата. Въпреки това, хора от всяка възраст или пол може да забележите по- коса събиране в тяхната четка за коса или изтичането на душ.

Признаците на косопад и състояния на косата при мъжете могат да включват:

 • Изтъняване на косата по скалпа
 • Отстъпваща линия на косата
 • Модел във формата на подкова, който оставя открита короната на главата

Признаците на косопад и състояния на косата при жените могат да включват:

Общо изтъняване на косата, особено в темето на главата

Признаците на косопад и състояния на косата при деца и млади възрастни могат да включват:

  • Внезапна загуба на петна от коса
  • Пълна загуба на цялата коса по тялото
  • Петна от счупени косми и непълен косопад по скалпа и/или веждите
  • Прекомерно опадане на косата, но не и пълно оплешивяване след различни заболявания и медикаментозно лечение, бърза загуба на тегло , анемия или стрес

Окончателният резултат се вижда след шест месеца. Към втори етап или повторна процедура, ако е нужно, се пристъпва най-рано след осем месеца, а най-добре след една година. Освен определен режим се препоръчва и ползването на щадяща козметика. Нараняване на главата в този период или неглижиране на дадените указания може да доведе до необратима загуба на присадената коса.

За тези, които нямат достатъчно коса в донорната област, при злокачествени или доброкачествени тумори, особено при заболявания на кръвта свързани с неефективност на факторите на кръвосъсирване, тези с остра или хронична инфекция, при пациенти с Алопеция Ареата и при лица под 18-годишна възраст не се извършва трансплантация на коса.

За повече информация, ние, Медицински център ХАЯТ сме на ваше разположение.
Обадете ни се на телефоните на „Медицински център ХАЯТ“:  0879-984-800.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+